Videot markkinoinnin työkaluna

20.09.2021

Jokainen internetin käyttäjä tietää, että lukemaan on varauduttava, mikäli haluaa löytää etsimäänsä tietoa. Monet uudet tutkimukset kuitenkin osoittavat nuorempien sukupolvien olevan yhä huonompia keskittymään ja etsimään vastauksia – he haluavat saada vastaukset heti.

Tästä syystä videot ovat ja tulevat olemaan tulevaisuuden yksi tehokkaimmista markkinoinnin työkaluista. Yritysten tulee keskittyä yhä enenevissä määrin laatimaan puhuttelevia videoita, joiden tarkoituksena on muuttaa potentiaaliset asiakkaat maksaviksi asiakkaiksi. Enää ei siis kannata panostaa leijonan osaa resursseista perinteiseen sisällöntuotantoon ja markkinointiteksteihin, kun videot levittävät sanomaa monesti jopa tehokkaammin.

Sosiaalinen media on hyvä esimerkki siitä miten tehokkaita videot oikeasti ovat. Videot ovat erittäin kustannustehokas tapa markkinoida ja lähestyä kohdeyleisöä.

Joka päivä suurin osa suomalaisista viettää useita tunteja verkossa joko kännykällään tai tietokoneellaan. Tuntuu, että monille nuorille kännykkä on jopa kasvanut käteen ja ”oikea maailma tuntuu vieraalta”.

Ovatko TV- ja lehtimainokset jo osa historiaa?

Ennen kuin sosiaalisesta mediasta tuli yksi maailman suurimmista vaikutusmedioista, jos halusit jonkun näkevän mainoksen, piti vuokrata mainostilaa suositulta kanavalta TV:stä tai lehdestä. Nykypäivänä sosiaalisen median alustoilla yritykset voivat tavoittaa täsmälleen saman kohdeyleisön suoraan, monesti jopa tehokkaammin ja tarkemmin.

Jos haluat, että video saa runsaasti katselukertoja, sen pitää luoda tai tarjota arvoa katsojilleen. Yleensä videot, jotka keskittyvät pelkästään brändiin tai jonkin tuotteen myymiseen, jää se todennäköisesti vähemmälle huomiolle. Tehokkain tapa tehdä videomarkkinointia on luoda tarina, jossa kerrotaan itsestään hyvin samaistuttavasti. Näin katsojat ymmärtävät paremmin mitä yrityksesi tarjoaa ja mitä se voi tehdä heidän hyväkseen.

Videot eivät saa olla liian pitkiä, sillä useiden aiheeseen liittyvien tutkimusten mukaan katsojien keskittymiskyky tai fokus on vain 8,5 sekuntia. Tämä tarkoittaa, että tässä ajassa videon pääpointin on tultava ilmi. Hyvä kikka keskittymiskyvyn lisäämiseen on herättää kuuliassa kiinnostusta jo ensimmäisten sekuntien aikana. Parhaimmillaan nettiin ladatut videot voivat mennä ”viraaleiksi”, eli esimerkiksi tunnetut vaikuttajat saattavat jakaa sitä omille sosiaalisen median kanavilleen.

Yhä useampi kuluttaja haluaa katsoa videoita perinteisten tekstien sijaan. Videot houkuttelevat enemmän kuin minkään muun tyyppinen sisältö. Tästä syystä video on hyödyllinen myös muuhunkin kuin viihdekäyttöön. Videoiden avulla yritys pystyy myös paremmin brändäämään liiketoimintaansa tai tuotteitansa.

Video markkinoinnintyökaluna on oiva tapa kasvattaa liiketoimintaa. Usein kuluttajia houkuttelee sellainen materiaali missä esiintyy yritykseen liittyviä henkilöitä, esimerkiksi toimitusjohtajia tai perustajia.

Suunnittele video ja aseta sille tavoitteet

Aloita videon tekeminen suunnittelemisella sekä tavoitteiden asettamisella. Mieti mitä haluat yleisösi tekevän videon katselemisen jälkeen. Videota suunnitellessa on hyvä perehtyä seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on kohderyhmäsi?
  • Ostajapersoona, jolle haluat videon kohdistaa
  • Tavoitteet (KPI)
  • Haluatko lisätä brändisi tunnettavuutta videon avulla?
  • Mitkä ovat Pääkanavasi (Instagram, Facebook, TikTok vai jokin muu?)
  • Valitse alkuun yksi kanava, josta tiedät varmasti tavoittavasi kohdeyleisön
  • Oletko asettanut videolle jonkinlaisen budjetin? Pääasiassa videoiden tuottaminen tai niiden markkinointi voi olla kallista, tästä syystä on suositeltavaa asettaa sille jokin budjetti.
  • Pystytkö toteuttamaan videon itse vai pitääkö sinun palkata siihen joku ulkopuolinen henkilö / taho?

Videon kielen tulisi olla rento, selkeä ja keskusteleva

Yksi tärkeimmistä asioista videota luodessa on oikea kieli. Kielen tulee olla rento ja keskusteleva.

Videon skriptiä pohtiessa kannattaa välttää monimutkaisten lauserakenteiden käyttöä ja pitää kieli ytimekkäänä välttäen myös ”ammattijargonia” ja sanamuotoja. Helppo tapa epäonnistua jo videon alkumetreillä on monimutkaiselta kuulostava ulosanti.

Suosituimmat alustat videomarkkinointiin ovat ehdottomasti Facebook ja YouTube. Useimmat kuluttajat kertovat katsovansa videoita sadakseen lisätietoja yrityksestä tai tuotteesta.

Yhteenveto

Videot ovat yksi parhaista keinoista tavoittaa kohdeyleisö ja tuoda oma viesti esiin. Videoiden tekeminen ja jakaminen suurelle yleisölle on myös helpompaa kuin koskaan. Jos et ole vielä omaksunut videoita osana markkinointistrategiaasi, ehkä kannattaa harkita ainakin kokeilemista.

Tässä vielä kevennys – hyvä mainosvideo Youtubesta

 

Artikkelin on kirjoittanut Niko Knaapi, Turun ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelija